487. Ryżowe kluski na parze
06 marca
Pszenno-ryżowe kluski na parze podane z migdałowo-lnianym* kremem z awokado, twarogiem śmietankowym, mandarynką i ekologicznymi płatkami kokosa
* olej lniany firmy Biooil
Ryżowe jednak są najlepsze :)
Składniki ciasta drożdżowego (A):
1 łyżeczka drożdży
75 g mąki pszennej wrocławskiej
60 ml napoju ryżowego Alpro
Składniki mieszam ze sobą, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na godzinę. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Składniki ciasta ryżowego (B):
75 g mąki z brązowego ryżu
75 g maki pszennej wrocławskiej
50 g syropu daktylowego
75 ml napoju ryżowego Alpro
Przygotowanie:
Obie mąki przesiewam i mieszam ze sobą dodając stopniowo cukier. Dolewam napoju ryżowego i mieszam do uzyskania jednolitej masy.
Następnie łączę ciasta drożdżowe (A) i ryżowe (B) aż do uzyskania konsystencji gładkiego ciasta. Odstawiam na 4 godziny w ciepłe miejsce (u mnie na całą noc).
Następnego dnia rano dzielę ciasto formując bułeczki. Dłonie zwilżam wodą. Po uformowaniu odstawiam na 15 minut do ponownego wyrośnięcia.
Gotuję na parze przez 20 minut. Podaję z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
15 komentarze
prezentują się przepysznie, wieki nie jadłam klusek na parze :)
OdpowiedzUsuńa drożdże suche czy świeże? :)
wyglądają rewelacyjnie, ja nigdy nie jadłam takich klusek, to chyba danie regionalne.
OdpowiedzUsuńU mnie się na takie pampuchy mówi! Uwielbiam je :)
OdpowiedzUsuńidealnie okrągłe Ci wyszły! spróbuję zrobić takie z mąki ryżowej. :)
OdpowiedzUsuńświetny przepis, pysznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńOmom, pycha :D
OdpowiedzUsuńjeszcze nie jadłam takich ryżowych!
OdpowiedzUsuńmuszę koniecznie to nadrobić! :)
Ale fajne danie, kluski na pewno smaczne. :)
OdpowiedzUsuńwyglądają mega zachęcająco, ale chyba nie mam ani jednego składnika potrzebnego do ich wykonania... ech :/
OdpowiedzUsuńJak ja dawno nie jadłam "pampuchów", bo tak z mamą nazywałyśmy kluski na parze :) W takiej wersji chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńwygladaja bardzo delikatnie na parze bardzo fajne <3 !
OdpowiedzUsuńCo jak co, ale ryżowych to jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńWyglądają ekstra! Takich jeszcze nie jadłam: )
OdpowiedzUsuńA ja mam pytanie: co zamiast mąki pszennej? :( żeby choć trochę rosły. Gryczana? Jaglana? Jakaś podpowiedz?
OdpowiedzUsuńHmmm... nie mam pojęcia - te mąki nie posiadają glutenu. Może owsiana? Chociażby z tego względu, że płatki owsiane są dość kleiste.
Usuń