Miód Manuka - najzdrowszy miód na świecie!
01 listopada
O miodzie Manuka wspominałam wam już około półtora roku temu.
Teraz znów zagościł w moim domu, a że jego zdrowotne właściwości rzeczywiście istnieją i po dłuższym stosowaniu na prawdę są odczuwalne - postanowiłam napisać o nim kilka słów.
Miód Manuka UMF® 20+
Jakie są jego zalety?
Przede wszystkim miód ten ma właściwości przeciwbakteryjne, porównywalne z antybiotykami, a niekiedy nawet silniejsze. Substancje aktywne działają na bakterie takie jak gronkowiec złocisty, paciorkowce, E. coli czy Helicobacter pylori. Ta wyjątkowa substancja zawarta w miodzie to methylglyoxal, naturalny antybiotyk. Oczywiście zawierają go także inne miody, ale różnica polega na tym, że w miodzie z Manuki jest go nawet kilka tysięcy razy więcej. Im większe stężenie methylglyoxalu, tym bardziej zdrowotne właściwości ma miód. Najwyższe stężenie jest w miodzie UMF® 22+, najniższe znajdziemy w miodzie oznaczonym UMF® 5+. Ten ostatni ma więc najsłabszą moc ze wszystkich, ale jest też najtańszy, co przekłada się na jego dużą popularność u osób, które chcą poprawić swoją odporność.
Unikatowe właściwości tego miodu zostały zbadane i udowodnione przez Petera Molana i powodują że:
* jest pomocny w utrzymaniu dobrego stanu układu pokarmowego;
*posiada wyjątkowo korzystny wpływ na układ oddechowy;
* jest szczególnie pomocny w utrzymaniu zdrowej skóry;
*posiada dobroczynny wpływ na system odpornościowy;
* może poprawiać ogólne samopoczucie.
Można powiedzieć, że miód Manuka jest dobry na wszystko. Spożywany regularnie w pierwszej kolejności poprawia odporność i wzmocni organizm. Ma także dobry wpływ na utrzymanie równowagi bakteryjnej jelit. Może być stosowany we wszelkich infekcjach bakteryjnych i wirusowych, a także przy ostrych bólach gardła i katarze. Dlatego też jeśli często chorujecie, nie zastanawiajcie się nad zakupem :)
Spożywanie miodu z manuki wskazane jest także dla osób z problemami żołądkowo-jelitowymi, wrzodami i zespołem jelita nadwrażliwego. Jest również skuteczny w problemach skórnych takich jak trądzik czy egzema. Ja osobiście przez kilka dni smarowałam cienką jego warstwą skaleczenie, które na prawdę bardzo szybko się zagoiło :)
Co to jest Manuka?
Manuka to inaczej krzew herbaciany ( łac. Leptospermum scoparium ). Jest typowym dla terenów Nowej Zelandii i części terenów Australii dziko rosnącym krzewem. Krzew ten zazwyczaj osiąga wysokość ok. 5 metrów, jednak zdarzają się także okazy posiadające rozmiar drzewa, nawet powyżej 10 metrów. Krzewy te przez 4-5 tygodni rozkwitają pięknymi białym kwiatami. To właśnie z tych kwiatów pszczoły zbierają nektar by następnie produkować ten cudowny miód którego nazwa pochodzi od nazwy krzewu.
Czym jest UMF®?
Unikalny Czynnik Manuka UMF® (ang. Unique Manuka Factor) to termin przyjęty do określania wyjątkowych właściwości miodu. UMF® jest znakiem towarowym należącym do Unique Manuka Factor Honey Association (UMFHA). Licencja UMF® zaświadcza, że miód posiada wymagany poziom unikalnej aktywności, zgodnie z definicją doktora Petera Molana z Uniwersytetu Waikato w Nowej Zelandii. Miody oferowane przez firmę PRONATURES spełniają wymogi certyfikatu i uzyskały licencję UMF®.
Dlaczego występuje tyle różnych oznaczeń UMF®?
Dzieje się tak, ponieważ pszczołom raz uda się wyprodukować miód o słabszych właściwościach, a raz mocniejszy. Może się również zdarzyć, że powstanie miód bez żadnych szczególnych właściwości. Wówczas to po przeprowadzeniu szczegółowych badań, nie nadaje mu się oznaczenia UMF®.
W zależności od tego jak dużo methylglyoxalu będzie zawierał, otrzymuje oznaczenie od +5 do +25 ( im wyższa wartość, tym silniejsze właściwości ). +25 w zasadzie obecnie nie występuje, najmocniejszym jaki można znaleźć to + 22.
Warto też dodać, że istnieją różne oznaczania miodu Manuka, ale UMF® jest najbardziej uznawany przez Nowozelandczyków i z pewnością jest najmocniejszy.
Szczegóły dotyczące UMF® możecie znaleźć TUTAJ.
Jakie są zasady stosowania tego miodu?
Miód Manuka jest w 100% miodem naturalnym nie posiadającym żadnych dodatków. W związku z tym stosowanie miodu Manuka jest możliwe u wszystkich osób, które spożywają każdy inny miód naturalny. Jednak podobnie jak z każdą inną żywnością, należy stosować podstawowe zasady przy spożywaniu miodu Manuka.
Miodu Manuka jak każdego innego miodu, nie wolno podawać dzieciom poniżej 1 roku życia.
Miód Manuka, jak każdy inny produkt pochodzenia pszczelego, należy stosować ostrożnie u osób wykazujących skłonności alergiczne.
Nie ma żadnych przeciwwskazań do podawania go kobietom w okresie ciąży.
Chorzy na cukrzycę chcący stosować ten miód powinni skonsultować to z lekarzem prowadzącym, podobnie jak w przypadku spożywania każdego innego miodu.
Miód należy stosować 2-3 razy dziennie, pół godziny przed posiłkiem.
Jaki miód będzie odpowiedni dla mnie?
To zależy od tego, jakie dolegliwości chcielibyście złagodzić, a nawet całkowicie wyleczyć.
Dla osób z dolegliwościami ze strony układu pokarmowego, Helicobacter Pylori, IBS i inne, odpowiednie będą miody mocniejsze: +10, +15, +20 .
Dla poprawy kondycji układu odpornościowego organizmu, tak u dorosłych jak i u dzieci, wystarczy +5 lub +10.
Jeśli chcecie poprawić stan skóry, (egzemy, trądzik itp.) lepiej sprawdzi się + 20.
Czy miód Manuka z oznaczeniem UMF® jest więc lekiem?
Gdzie kupić miód Manuka z oznaczeniem UMF?
Cóż, w Internecie można znaleźć bardzo dużo pozytywnych opinii, co świadczy o tym, że informacje, które Wam przedstawiłam nie są zwykłym zabiegiem marketingowym. Oczywiście możecie trafić również na negatywne komentarze, co myślę wynika z tego, ze osoby te kupiły manukę albo bez oznaczenia UMF® albo wersję podrobioną, z niesprawdzonego źródła.
Dlatego też polecam Wam zaopatrzyć się w manukę produkowaną przez NZ Health Naturally u oficjalnego dystrybutora firmy w Polsce - pronatures:
Źródła:
zdrowie.wp.pl
8 komentarze
Bardzo lubię manuka.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńDziękuję za opinię, ale niestety musiałam usunąć komentarz ze względu zamieszczony przez panią link reklamowy.
UsuńU nas był bardzo pomocny przy długotrwałym, nie do pozbycia się kaszlu, teraz zimą, jest zbawienny po prostu.
OdpowiedzUsuńUwielbiam te miód <3 Mogłabym go jeść non stop :)
OdpowiedzUsuńSpożywanie miodku wg. profesjonalisty. Ja to jem jaki mam w domu, a najważniejsze jest to jak smakuje. Być może zainteresuje się bardziej składem.
OdpowiedzUsuńDzisiaj pierwszy raz usłyszałam o miodzie Manuka i jestem pod ogromnym wrażeniem. Nie sądziłam, że skład miodu ma aż takie znaczenie dla naszego zdrowia i urody. Co gorsze, zawsze brałam pierwszy lepszy miód – teraz rozumiem, że był to ogromny błąd.
OdpowiedzUsuńZastanawia mnie jednak – jak miód Manuka ma się względem naturalnego miodu pszczelnego, kupowanego bezpośrednio od pszczelarza? Teoretycznie, tu i tu – samo zdrowie. Niestety, na takim „domowym” miodku nie ma etykiet, trudno to porównać.
:)
OdpowiedzUsuń