Miód Manuka - najzdrowszy miód na świecie!

01 listopada




O miodzie Manuka wspominałam wam już około półtora roku temu.
Teraz znów zagościł w moim domu, a że jego zdrowotne właściwości rzeczywiście istnieją i po dłuższym stosowaniu na prawdę są odczuwalne - postanowiłam napisać o nim kilka słów.

Miód Manuka UMF® 20+

Miód który aktualnie spożywam, charakteryzuje się wysoką zawartością czynnika UMF®. Wytwarzany jest przez pszczoły, które żywią się nektarem z  kwiatów krzewu Manuka. Najbardziej ceniony jest przez osoby, które chciałyby utrzymać swój układ pokarmowy w dobrym stanie. Miód z wysoką zawartością czynnika UMF® doskonale nadaje się do utrzymania zdrowego stanu skóry, ale także wykazuje dobroczynne funkcjonowanie dla układu odpornościowego.

Jakie są jego zalety?

Przede wszystkim miód ten ma właściwości przeciwbakteryjne, porównywalne z antybiotykami, a niekiedy nawet silniejsze. Substancje aktywne działają na bakterie takie jak gronkowiec złocisty, paciorkowce, E. coli czy Helicobacter pylori.  Ta wyjątkowa substancja zawarta w miodzie to methylglyoxal, naturalny antybiotyk. Oczywiście zawierają go także inne miody, ale różnica polega na tym, że w miodzie z Manuki jest go nawet kilka tysięcy razy więcej. Im większe stężenie methylglyoxalu, tym bardziej zdrowotne właściwości ma miód. Najwyższe stężenie jest w miodzie UMF® 22+, najniższe znajdziemy w miodzie oznaczonym UMF® 5+. Ten ostatni ma więc najsłabszą moc ze wszystkich, ale jest też najtańszy, co przekłada się na jego dużą popularność u osób, które chcą poprawić swoją odporność.


Unikatowe właściwości  tego miodu zostały zbadane i udowodnione przez Petera Molana i powodują że:

* jest pomocny w utrzymaniu dobrego stanu układu pokarmowego;
*posiada wyjątkowo korzystny wpływ na układ oddechowy;
* jest szczególnie pomocny w utrzymaniu zdrowej skóry;
*posiada dobroczynny wpływ na system odpornościowy;
* może poprawiać ogólne samopoczucie.

Można powiedzieć, że miód Manuka jest dobry na wszystko. Spożywany regularnie w pierwszej kolejności poprawia odporność i wzmocni organizm. Ma także dobry wpływ na utrzymanie równowagi bakteryjnej jelit. Może być stosowany we wszelkich infekcjach bakteryjnych i wirusowych, a  także przy ostrych bólach gardła i katarze. Dlatego też jeśli często chorujecie, nie zastanawiajcie się nad zakupem :)

Spożywanie miodu z manuki wskazane jest także dla osób z problemami żołądkowo-jelitowymi, wrzodami i zespołem jelita nadwrażliwego. Jest również skuteczny w problemach skórnych takich jak trądzik czy egzema. Ja osobiście przez kilka dni smarowałam cienką jego warstwą skaleczenie, które na prawdę bardzo szybko się zagoiło :)

Co to jest Manuka?

Manuka to inaczej krzew herbaciany ( łac. Leptospermum scoparium ). Jest typowym dla terenów Nowej Zelandii i części terenów Australii dziko rosnącym krzewem. Krzew ten zazwyczaj osiąga wysokość ok. 5 metrów, jednak zdarzają się także okazy posiadające rozmiar drzewa, nawet powyżej 10 metrów. Krzewy te przez 4-5 tygodni rozkwitają pięknymi białym kwiatami. To właśnie z tych kwiatów pszczoły zbierają nektar by następnie produkować  ten cudowny miód  którego nazwa pochodzi od nazwy krzewu.

Czym jest UMF®?
  
Unikalny Czynnik Manuka UMF® (ang. Unique Manuka Factor) to termin przyjęty do określania wyjątkowych właściwości miodu. UMF® jest znakiem towarowym należącym do Unique Manuka Factor Honey Association (UMFHA). Licencja UMF® zaświadcza, że miód posiada wymagany poziom unikalnej aktywności, zgodnie z definicją doktora Petera Molana z Uniwersytetu Waikato w Nowej Zelandii. Miody oferowane przez firmę PRONATURES spełniają wymogi certyfikatu i uzyskały licencję UMF®.  

Dlaczego występuje tyle różnych oznaczeń UMF®?

Dzieje się tak, ponieważ pszczołom raz uda się wyprodukować miód o słabszych właściwościach, a raz mocniejszy. Może się również zdarzyć, że powstanie miód bez żadnych szczególnych właściwości. Wówczas to po przeprowadzeniu szczegółowych badań, nie nadaje mu się oznaczenia UMF®.  

W zależności od tego jak dużo methylglyoxalu będzie zawierał, otrzymuje oznaczenie od +5 do +25 ( im wyższa wartość, tym silniejsze właściwości ). +25 w zasadzie obecnie nie występuje, najmocniejszym jaki można znaleźć to + 22.

Warto też dodać, że istnieją różne oznaczania miodu Manuka, ale UMF® jest najbardziej uznawany przez Nowozelandczyków i z pewnością jest najmocniejszy.

Szczegóły dotyczące UMF® możecie znaleźć TUTAJ

Jakie są zasady stosowania tego miodu?

Miód Manuka jest w 100% miodem naturalnym nie posiadającym żadnych dodatków. W związku z tym stosowanie miodu  Manuka jest możliwe u wszystkich osób, które spożywają każdy inny miód naturalny.  Jednak podobnie jak z każdą inną żywnością, należy stosować podstawowe zasady  przy spożywaniu miodu Manuka.

Miodu Manuka jak każdego innego miodu, nie wolno podawać dzieciom poniżej 1 roku życia.
Miód Manuka, jak każdy inny produkt pochodzenia pszczelego, należy stosować ostrożnie u osób wykazujących skłonności alergiczne.

Nie ma żadnych przeciwwskazań do podawania go kobietom w okresie ciąży.
Chorzy na cukrzycę chcący stosować ten miód powinni skonsultować to z lekarzem prowadzącym, podobnie jak w przypadku spożywania każdego innego miodu.

 Miód należy stosować 2-3 razy dziennie, pół godziny przed posiłkiem. 

Jaki miód będzie odpowiedni dla mnie?

To zależy od tego, jakie dolegliwości chcielibyście złagodzić, a nawet całkowicie wyleczyć.

Dla osób z dolegliwościami ze strony układu pokarmowego, Helicobacter Pylori, IBS i inne, odpowiednie będą miody mocniejsze: +10, +15, +20 .

Dla poprawy kondycji układu odpornościowego  organizmu, tak u dorosłych jak i u dzieci, wystarczy  +5 lub +10.

Jeśli chcecie poprawić stan skóry, (egzemy, trądzik itp.) lepiej sprawdzi się + 20.

Czy miód Manuka z oznaczeniem UMF®  jest więc lekiem?

Nie. Miód Manuka nie jest lekiem, ani też jego substytutem.


Gdzie kupić miód Manuka z oznaczeniem UMF?

Cóż, w Internecie można znaleźć bardzo dużo pozytywnych opinii, co świadczy o tym, że informacje, które Wam przedstawiłam nie są zwykłym zabiegiem marketingowym. Oczywiście możecie trafić również na negatywne komentarze, co myślę wynika z tego, ze osoby te kupiły manukę albo bez oznaczenia UMF® albo wersję podrobioną, z niesprawdzonego źródła.
Dlatego też polecam Wam zaopatrzyć się w manukę produkowaną przez NZ Health Naturally  u oficjalnego dystrybutora firmy w Polsce - pronatures


PRONATURES.PL



Źródła: 
zdrowie.wp.pl


You Might Also Like

8 komentarze

  1. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za opinię, ale niestety musiałam usunąć komentarz ze względu zamieszczony przez panią link reklamowy.

      Usuń
  2. U nas był bardzo pomocny przy długotrwałym, nie do pozbycia się kaszlu, teraz zimą, jest zbawienny po prostu.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam te miód <3 Mogłabym go jeść non stop :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Spożywanie miodku wg. profesjonalisty. Ja to jem jaki mam w domu, a najważniejsze jest to jak smakuje. Być może zainteresuje się bardziej składem.

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzisiaj pierwszy raz usłyszałam o miodzie Manuka i jestem pod ogromnym wrażeniem. Nie sądziłam, że skład miodu ma aż takie znaczenie dla naszego zdrowia i urody. Co gorsze, zawsze brałam pierwszy lepszy miód – teraz rozumiem, że był to ogromny błąd.

    Zastanawia mnie jednak – jak miód Manuka ma się względem naturalnego miodu pszczelnego, kupowanego bezpośrednio od pszczelarza? Teoretycznie, tu i tu – samo zdrowie. Niestety, na takim „domowym” miodku nie ma etykiet, trudno to porównać.

    OdpowiedzUsuń

Follow me on FoodBlogs.com
JemyZdrowo.pl
FlyB - Kulinaria
blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
rondel
mytaste.pl
Blogger Babes are Sophisticated Bloggers Seeking Simple Solutions and Support
Przesiane.pl
Wzorowy Katalog
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Tasty Query - recipes search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

SM

blogi o zdrowiu

Subskrybuj