Bezglutenowe pierogi z jagodami i ricottą... gotowane na parze!
31 lipca
Przygotowane w nieco mniej tradycyjny sposób, a równie smaczne.
Koniecznie spróbujcie, jeśli lubicie ricottę :)
PIEROGI Z RICOTTĄ I JAGODAMI GOTOWANE NA PARZE
/przepis własny/
55 g mąki ryżowej
25 g mąki z tapioki
szczypta soli
żółtko
60-70 ml ciepłego mleka ryżowego
łyżeczka oleju kokosowego
150 g ricotty + 2 płaskie łyżki miodu wielokwiatowego + jagody
Obie mąki przesiać. Dodać sól, olej i żółtko, powoli dolewać mleko, mieszając łyżką.
Następnie przełożyć na podsypany mąką blat i wyrabiać ciasto.
Odłożyć na około 15 minut i przygotować nadzienie.
Ricottę zmiksować z miodem, a jagody umyć i lekko podusić widelcem.
Gotowe ciasto rozwałkować i wycinać kółka za pomocą szklanki.
Do środka wkładać porcje nadzienia, odrobinę jagód i lepić.
Sito* urządzenia (lub garnka do gotowania na parze)
posmarować olejem, aby pierogi nie przywierały.
Układać pierogi na całej jego powierzchni, unikając jednak ich stykania.
Przykryć i gotować około 5 minut.
Po tym czasie ostrożnie wyjąć i podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
* pierogi ugotowałam w multifunkcyjnym wolnowarze (Cookpot), o którym pisałam TUTAJ
4 komentarze
Ale super przepis! Ciasto nie rozwala się? :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie :) https://jaglusia.wordpress.com/
Ale pysznie podane *.*
OdpowiedzUsuńZapraszam:
http://chrupacz-poranny.blogspot.com/
Świetny pomysł! Właśnie kiedyś zastanawiałam się, czy nie wyszłyby fajne pierogi z parowaru :D
OdpowiedzUsuńwyglądają tak delikatnie :)
OdpowiedzUsuń