Produkty sojowe Joya!

27 kwietnia



Produktów Joya Soya miałam okazję próbować już jakiś czas temu. Jak do tej pory na blogu gościło już tofu, różne napoje (np. tutaj) oraz jogurt truskawowy. Niestety obecnie w naszym kraju jogurty sojowe są bardzo trudno dostępne, jednak mam nadzieję, że niedługo to się zmieni. W Niemczech i we Włoszech jadłam je praktycznie non stop, niejako "na zapas", bo wiedziałam, że przez długi czas znów nie będę miała okazji ich próbować. A szkoda, bo są bardzo smaczne! Na szczęście w sieci sklepów Tesco pojawiły się niektóre produkty z tej serii. W tofu z kolei zaopatrzam się w supermarkecie Sano :) Na co tym razem się skusiłam?

* Przede wszystkim na szejki: przepyszne, bardzo pożywne i koktajle sojowe (ziarno soi 9,6%) o smaku wanilii burbońskiej oraz o smaku czekoladowym. Oba wyprodukowane wyłącznie z ziaren soi niemodyfikowanych genetycznie (!). Nie zawierają też sztucznych dodatków, co jest zdecydowanie na plus. Smak jest pełny i wyrazisty. Co prawda są dość słodkie, jednak jak dla mnie - wielbicielki słodkości - idealne!

* Jogurty sojowe (joygurts) Delikatnie orzechowe, o wyczuwalnym posmaku mleka sojowego. Nie zawierają ton cukru, koncentratów i stabilizatorów jak większość jogurtów owocowych. Gdyby tylko były tak dobrze dostępne jak zwykłe...

Jogurt truskawkowy - o  rzadszej konsystencji, mocno truskawkowy, aksamitny. Jest to zdrowy produkt (ziarno soi - 7%) na bazie kultur jogurtowych.. Nie zawiera żadnych sztucznych dodatków.

Jogurt naturalny - gęstszy niż owocowe, w smaku delikatnie orzechowy. Stanowi dobrą bazę do wielu dań.

Jogurt z owocami leśnymi - smaczny, podobnie jak truskawkowy - o rzadszej, ale aksamitnej konsystencji. Nieprzesłodzony. Zdecydowanie na plus jest dodatek wyczuwalnych owoców leśnych.

* Joya Cremesse - czyli sojowy substytut kwaśnej śmietany. Można jej używać do zabielania zup i dodawać do deserów. Praktycznie nie czuć różnicy!

* Joya Finesse - płynna śmietanka do gotowania, zabielania sosów i zup, z lekko wyczuwalnym posmakiem soi. Ja osobiście lubię ją dodawać do sosu szpinakowego. :)

Co jeszcze warto dodać? Przede wszystkim to, że wszystkie produkty sojowe Joya nie zawierają ani laktozy ani cholesterolu. Są bogate w izoflawony, wysokiej jakości białka oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Nie zawierają również glutenu (w skład jogurtów wchodzi skrobia ziemniaczana) ani soi modyfikowanej genetycznie. Jednym słowem - są zdrową alternatywą dla nabiału! Jeśli chcielibyście ich spróbować, to szukacie w sieci sklepów TESCO - na pewno je tam znajdziecie :)

You Might Also Like

3 komentarze

  1. Duży wybór tych jogurtów. Na pewno jakieś "upoluję "

    OdpowiedzUsuń
  2. Trudno dostępne?przecież są nawet w Piotrze i Pawle,,,jest coraz lepiej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W porównaniu do Włoch czy Niemiec - mimo wszystko trudno dostępne.

      Usuń

Follow me on FoodBlogs.com
JemyZdrowo.pl
FlyB - Kulinaria
blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
rondel
mytaste.pl
Blogger Babes are Sophisticated Bloggers Seeking Simple Solutions and Support
Przesiane.pl
Wzorowy Katalog
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Tasty Query - recipes search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

SM

blogi o zdrowiu

Subskrybuj