694. Knedelki z tofu na mleku kokosowo-ryżowym!
23 października
W końcu trafiłam na na prawdę dobrej jakości tofu - firmy Joya. Smak ma delikatny, orzechowy. Można powiedzieć, że to po prostu mleko sojowe w postaci... stałej! Co też ważne, nie jest gąbczaste ani zbyt miękkie (a z takim już się spotkałam). Jeśli jeszcze nie próbowaliście, to gdy gdzieś je zobaczycie - nie zastanawiajcie się nad zakupem, bo warto :) Przygotowywałam już z niego knedle, sernik, serniczki z patelni i omlet Dzisiaj zrobiłam z niego mini knedle, które ugotowałam na ulubionym mleku kokosowo-ryżowym o którym już kiedyś pisałam. Do tego wyjątkowo smaczne, ekologiczne jagody goji, które chyba po raz pierwszy jadłam tak dobre. Nie były ciemne ani twarde, co świadczy o ich wysokiej jakości. Przestrzegam przed zakupem tych jagód luzem, na stoiskach - często są one niezbyt smaczne, a w dodatku szprycowane chemią. Jeśli już decyduję się na suszone owoce, to wybieram te ekologiczne. Chociażby ze względu na o niebo lepszy smak.
KNEDLE Z TOFU I SEMOLINY
/przepis własny/
pół kostki tofu naturalnego Joya (125 g)
łyżeczka syropu z kwiatu kokosa
szczypta soli
duże jajko
65 g semoliny (pół szklanki)
350 ml mleka kokosowo-ryżowego
ekologiczne jagody goji Symbio do podania
Tofu zblenderować z jajkiem, syropem i solą. Przełożyć do miski i stopniowo dodając mąkę, zagniatać ciasto. Oprószonymi mąką dłońmi formować kuleczki i kłaść je na gotujące się mleko.
Gotować około 5 minut na małym ogniu.
Po tym czasie przelać do miseczki, ostudzić, udekorować i podawać.
Smacznego!
9 komentarze
Znam jogurty tej firmy, ale na tofu jeszcze nie trafiłam. Jak tylko wypatrzę, kupię na pewno.
OdpowiedzUsuńKnedliki wyglądają cudownie. Muszę Cię poprosić o przepis! :)
kto by pomyślał, żeby knedle na mleku zajadać! podoba mi się ta wersja z tofu, chętnie wypróbuję! :)
OdpowiedzUsuńO tak, to chyba najlepsze tofu jakie próbowałam do tej pory :)
OdpowiedzUsuńo ja, musiało być nieziemskie :)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo smacznie.
OdpowiedzUsuńkolejne zaskakujące śniadanie!
OdpowiedzUsuńmsiało być przepysznie, uwielbiam Twoje pomysły! :)
OdpowiedzUsuńMusi niesamowicie smakować z nutą kokosa.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda! :)
OdpowiedzUsuń